We hebben 55 gasten en geen leden online

Hendrik Jozef, genoemd Sjef Hertog, (zoon van Pieter Hertog en Maria Agnes Janssen) werd op 1 april 1876 in Heerlen (Kruts) geboren. (Genlias: Heerlen Geboorteakte 51 dd 01-04-1876 Hendrik Jozef Hertog; Ouders Pieter Jozef Hertog en Maria Agnes Janssen).
In zijn trouwboekje schreef Sjef Hertog een lijstje met de nummers van de spaarbankboekjes van zichzelf, zijn vrouw en de vier oudste kinderen. Hij noemde zichzelf daar Jos.

 geboorte Sjef Hertog

Rond 1885 werden de eerste landbouw- en zuivelcoöperaties opgericht. Door specialisatie in de landbouw was er minder personeel nodig, met als gevolg toenemende werkloosheid en vermindering van koopkracht. Een bekende reactie op dergelijke situaties is de trek naar de grote stad waar men werk hoopte te vinden.
De mechanisering in fabrieken maakte een einde aan de huisnijverheid, behalve in de textielindustrie. De fabrieksarbeiders verrichtten zwaar werk in een door machines gedicteerd werktempo.
In Nederlands Limburg ontstond een monocultuur. De mijnbouw telde binnen korte tijd 20% van de totale beroepsbevolking.

In Duitsland volgde in 1888 keizer Willem II op. Hij kwam in 1890 in conflict met Bismarck, waarop deze aftrad.
De Nederlandse koning Willem III stierf, waarmee een einde kwam aan de personele unie tussen Nederland en Luxemburg. In Luxemburg werd hij opgevolgd door hertog Adolf van Nassau (Duitse tak). 
Kroonprinses Wilhelmina van Nederland was pas 10 jaar, zodat haar moeder Emma van Waldeck-Pyrmont als koningin-regentes optrad. 

Na de aanleg van een particuliere spoorlijn Sittard-Heerlen-Herzogenrath werd door Sarolea, samen met de Akense gebroeders Honigmann, in 1893 de Maatschappij Oranje-Nassau opgericht, die in 1899 in Heerlen begon te produceren. Iets later startte in Eygelshoven de mijn Laura.
In 1896 werd de Christelijke Limburgse Boerenbond opgericht, die in 1900 via fusie met de Maatschappij van Landbouw overging in de Limburgse Landbouw Bond.

In 1898 werd prinses Wilhelmina koningin en trouwde in 1901 met hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin.

Na 1900 verdween de seizoensarbeid (bijv. "brikken") langzamerhand.
De margarine-industrie en de gloeilampenindustrie kwamen op, gevolgd door de metaalnijverheid.
De mijnbouwconcessie Willem Sophia werd overgedaan aan Belgische ondernemers en in exploitatie genomen (1898/1902).
Er ontstond een plan om van overheidswege mijnbouw ter hand te nemen om niet van Pruisische energievoorziening afhankelijk te zijn. Achtereenvolgens startten de staatsmijnen Wilhelmina (1903), Emma (1906), Hendrik (1911) en Maurits (1915). Het aantal ondergronders, dat in 1893 nog slechts 300 bedroeg, steeg via 1000 in 1900, 5000 in 1910, naar 10000 in 1916 (aan het eind van de 20-er jaren zouden de mijnbedrijven in totaal 40000 mensen tewerkstellen en dit aantal zou in 1958 zelfs stijgen tot 55000).
In Belgisch Limburg begon de mijnbouw pas in 1907, nadat André Dumont al in 1900 de aanwezigheid van steenkolen aantoonde.

Naast Bosnië en Herzegowina werd ook Servië ingelijfd door Oostenrijk. Tijdens de Turks-Italiaanse oorlog wist Rusland een Balkanbond te realiseren, waarin Griekenland, Bulgarije, Servië en Montenegro deelnamen, en die de Turken vrijwel volledig uit Europa verdreef. Op een conferentie in Londen werd een onafhankelijk vorstendom Albanië gevormd, met als doel te voorkomen dat Servië zich tot aan de Adriatische Zee uitstrekte. In Servië ontstond een streven naar een Groot-Servisch rijk, dat Bosnië, Kroatië en Slovenië moest omvatten.

Bij de keuring voor militaire dienst werd voor Sjef Hertog als beroep letterzetter vermeld; hij was geschikt voor militaire dienst (1.64 m lang). In 1908 was hij handelsreiziger Heerlen en bij zijn huwelijk woonde hij aan het Keereind te Stein.
Sjef Hertog (35 jaar) trouwde op 2 februari 1912 met de 24-jarige Mina (Philomina) Koumans. Het kerkelijke huwelijk volgde op 6 februari 1912. Huwelijksgetuigen zijn Guillaume Hertog en Mathias Koumans. (Genlias: Stein Huwelijksakte 0 dd 02-02-1912: Bruidegom Hendrik Jozef Hertog; Geb Heerlen; Bruid Philomina Koumans Geb Stein; Ouders Pieter Jozef Hertog x Maria Agnes Janssen en Bernardus Koumans x Maria Catharina Gubbels; Kerkelijk huwelijk Stein 06-02-1912 Henricus Josephus Hertog en Philomena Koumans; Getuige Gulielmus Hertog, Mathias Koumans).
Mina (Philomina) Koumans (24 jaar), dochter de landbouwer/herbergier Naardje (Bernardus) Koumans en Catharina Gubbels uit Stein is geboren op 11 oktober 1887 te Stein. (Genlias: Stein Geboorteakte 43 dd 11-10-1887 Philomina Koumans; Ouders Bernardus Koumans en Maria Catharina Gubbels). Zij wordt ook vermeld als Philomina Coumans.
Hun kinderen zijn:
1. Niny (Leonie Marie Bernardine) Hertog is geboren op 14 november 1912 te Stein, en gedoopt op 15 november 1912 te Stein. Zij trouwde met Harie van Rooy en is overleden op 16 april 1995 te Geleen op 82-jarige leeftijd.
2. Mielke (Emile Guillaume Joseph) Hertog is geboren op 20 december 1913 te Sittard en overleden op 22 november 1915 te Sittard (1 jr). 
3. Feel (Felix Ernest Mathieu) Hertog werd geboren op 19 september 1915 te Sittard. Hij trouwde met Tiny Smeets en is overleden op 29 augustus 1984 te Geleen op 68-jarige leeftijd.
4. Miel (Emile Guillaume Joseph) Hertog, is geboren op 14 december 1916 in Sittard
5. Jet (Mariette Francoise Philomène) Hertog werd geboren op 7 februari 1918 te Sittard. Zij trouwde met Sjeng Pisters en is overleden op 10 juni 1996 te Sittard ziekenhuis op 78- jarige leeftijd.
6. Anny (Anny Hubertine Juliette) Hertog werd geboren op 17 juli 1923 te Sittard. Zij trouwde met Aad Verver en is overleden op 8 juni 1992 te Sittard op 68-jarige leeftijd. Ze werd ook wel, met name door Aad) Annelies genoemd.
7. Jeannette (Jeanne Josephine Philomine) Hertog werd geboren op 23 mei 1925 te Sittard. Zij trouwde met Theo Stoots en is overleden op 10 mei 1997 te Jefferson, Maryland, USA op 71-jarige leeftijd.

1912-0000 000       1912-0000 002

Vanaf 1913 had Sjef Hertog een winkel in wasmachines, fornuizen en fietsen in de Brandstraat te Sittard

In juni 1914 werden in Serajewo aartshertog Frans Ferdinand, kroonprins van Oostenrijk, en zijn vrouw vermoord, wat de Eerste Wereldoorlog tot gevolg had.

Op 28 juni 1925 overleed te Sittard de 49-jarige Sjef Hertog, echtgenoot van Mina Koumans. Mina keerde vervolgens terug naar Stein en begon een kruidenierswinkel. Later verhuisde ze naar de Kelderstraat.
Op 21 mei 1947 overleed aan de Kelderstraat te Stein de 59-jarige Mina Hertog‑Koumans, weduwe van Sjef Hertog. Zij werd op 21 mei 1947 te Stein begraven.

Hierna staat een kopie van het trouwboekje van Sjef Hertog en Mina Hertog-Koumans.
Op de laatste bladzijde van het trouwboekje staan met potlood de nummers van de spaarbankboekjes vermeld van de beide echtelieden (Mina en Jos) en van de oudste vier kinderen (Mariette, Emile, Felix en Leonie)

trouwboekje Hertog-Koumans

 trouwboekje Hertog-Koumans 1

trouwboekje Hertog-Koumans 2

trouwboekje Hertog-Koumans 3

  

In mijn oudste herinneringen ging ik met mijn ouders regelmatig naar “oma van Stein” in de Kelderstraat. Links naast haar huis liep een smal “getske” dat op een “plaetske” uitkwam, waarachter de tuin begon. Aan het plaetske was de deur van de keuken, waar oma altijd naast het fornuis zat, met daarop steevast de koffiepot. Het fornuis was in mijn gedachten een cuisiniere met een blinkende rail aan de zijkant.

Bij oma woonden tant Nien en noonk Harie in. Aan de overkant van de straat lag de school, waar wij als kinderen vaak op de speelplaats speelden. Wij speelden tikkertje en een spel met een - voor ons niet-Steindenaren - rare naam: poeverstaeke (verstoppertje). Ook werd met knopen een grote-mensen-spel gespeeld: centen staeke. Links naast de school lag het Gemeentehuis. De straat liep tamelijk steil omhoog naar het Wilhelminaplein (de Berg), waar soms kermis was. Halverwege de straat lag de Fanfarezaal en vlak daarbij het Pittermenke (de gevangenencel) waarmee regelmatig gedreigd werd als we ondeugend waren. Aan de andere kant van het huis van oma kwam je aan de andere hoek van de Kelderstraat, die weer steil omhoogliep en waar ergens een geweldig grote steen (de Taterstein) lag en zich aan de rechterkant van de straat een kapelletje bevond. Later (na 1947) gingen we regelmatig naar het graf van oma op het oude kerkhof.

Een ander bezoekdoel was het huis van tant Jet en noonk Sjeng. Zij woonden in bij Thei en Fie Ummels (Thei van den Ummel) in de oude watermolen bij het kasteel. In de molen is tegenwoordig brouwerij de Fontein gevestigd. Noonk Sjeng had een grammofoon met platen van de Kilima Hawaiians, waarnaar wij luisterden achter het huis in de wei. Wij kinderen speelden in het beekje en vingen daar (met de hand) stekelbaarsjes, die ik stiekum in mijn broekzak mee naar huis nam.

Ook gingen we soms op bezoek bij een neef van pap: "Frans de kapper" aan het Houterend. Naast zijn huis was het mogelijk op een groot plat dak van een lager gelegen pand (vermoedelijk een garage) te komen.

Toen ik groter was kreeg ik van mam regelmatig opdracht boodschappen te halen bij "An van de Spar", een nicht van pap die een Sparwinkeltje had in de Vaartstraat.

Elke tocht naar Stein ging langs het Steinderbos.