Hoofdstuk 7: 7e Generatie
Casparus Hertzogh [128] Mergen Sijpers [129]
In de volgende hoofdstukken volgen we de de familie Hertog vanaf ca 1675, te beginnen met het huwelijk (datum onbekend) van Casparus Hartzigh en Mergen Sijpers.
Het verhaal begint hier omdat in deze tijd de eerste gegevens geput kunnen worden uit de DTB (Doop, Trouw en Begraaf) -boeken van de parochiekerk van Heerlen.
Het verhaal eindigt in 1912 bij het huwelijk van mijn grootouders van vaderskant, Sjef Hertog en Mina Koumans .
NB: De nummers tussen vierkante haken verwijzen naar de nummering in de Kwartierstaat.
Casparus Hartzigh en Mergen Sijpers groeiden op in de nu volgende periode, waarin er voortdurend sprake was van oorlogshandelingen in de directe omgeving.
In 1674 sloot de Republiek vrede met Engeland, Munster en Keulen, maar de oorlog met Frankrijk ging verder.
In juli 1676 deed stadhouder Willem III zonder succes een aanval op Maastricht.
In 1677 werd Sittard door de Fransen bezet en in brand gestoken. De wallen werden geslecht.
De Vrede van Nijmegen maakte in augustus 1678 een einde aan de oorlog met Frankrijk en in onze regio werd de situatie van vóór 1672 hersteld. Maastricht kwam onder Staats gezag.
Tot in 1681 bleven nog vreemde troepen door het land zwerven. In 1680/1681 waren nog troepen van de Prins van Oranje ingekwartierd in Stokkem en Hasselt en gedroegen zich daar allerminst voorbeeldig.
Stadhouder Willem III (getrouwd met Mary, dochter van de katholieke koning James II) kreeg in 1688 van een deel van de Engelse edelen het verzoek om het koningschap van zijn schoonvader over te nemen. Daarna stond Engeland uiteraard aan de kant van de Republiek.
In hetzelfde jaar maakte Lodewijk XIV opnieuw aanspraken op de Zuidelijke Nederlanden en op het Rijnland. Ook had hij bezwaar tegen de door het Luikse domkapittel gekozen opvolger van bisschop Maximiliaan van Beieren. Het gevolg was het uitbreken van de Negenjarige Oorlog of Frans-Hollandse Oorlog.
Het Groot Verbond van Wenen (de Republiek, Luik, de Duitse keizer, Spanje, Engeland en enkele Duitse vorsten) probeerde de Franse hegemonie in Europa te verijdelen.
De Fransen vielen de Zuidelijke Nederlanden binnen. De oorlogshandelingen vonden voornamelijk plaats in het zuiden van het graafschap Loon. Garnizoenen werden gelegerd o.a. in Gulpen (kasteel Neubourg) en Heerlen. Maastricht was onder gouverneur graaf van Waldeck een belangrijk steunpunt voor de geallieerde troepen.
In 1691 eiste een epidemie veel slachtoffers.
In 1693 verloren de legers van het Groot Verbond van Wenen de slag bij Neerwinden (ten Zuid-Westen van Sint Truiden).
Met de Vrede van Rijswijk (1697) kwam een einde aan de Negenjarige Oorlog, maar vertrekkende Duitse troepen hielden nog lang huis in het graafschap Loon en het Overkwartier.
We zouden een gok kunnen doen op de namen van de ouders van Casparus Hertzogh. Op de allereerste plaats door het traditionele stramien van vernoeming, zoals dat met name gepraktiseerd werd in Zuid Limburg (zie “Limburgse voorouders” – Regis de la Haye, pag 114).
De oudste zoon kreeg in de regel de naam van zijn grootvader van vaderszijde, de oudste dochter de naam van haar grootmoeder van moederszijde. Het was verder gebruikelijk dat, wanneer de grootouders nog in leven waren, zij optraden als peter en meter. Was de grootvader overleden, dan werd hij vaak vervangen door zijn broer.
De oudste zoon van Casparus Hertzogh werd naar zijn oudste oom Johan en naar grootvader Wilhelmus Vroemen genoemd. Zijn grootvader van vaderszijde was dus blijkbaar al overleden.
Op basis van dezelfde vernoemingsregels zal de de moeder van Mergen Sijpers vermoedelijk de voornaam Ida hebben gehad, aangezien de 1e dochter van Casparus en Mergen Ida werd genoemd.
In de doopregisters zien we dat de naam van Casparus steeds anders werd vermeld: Gasp. Hersoch (1706), Casparus Hartzigh (1717), Casparus Hertzogh (1720), Hartzogh, Harsoch, Hertsich. Casparus trouwde met Mergen Sijpers, waarschijnlijk vóór 1699 (geboorte van hun eerste kind).
Mergen Sijpers]
Van haar zijn nog geen gegevens gevonden. In de doopregisters zien we dat ook de naam van Mergen steeds anders werd vermeld: Ma. Sipers (1706), Mergen Sypers (1717), Maria Sijpers
Kinderen uit het huwelijk van Casparus Hertzogh met Mergen Sijpers zijn:
1. Casper Hertzogh [64]
2. Johan Hersoch werd gedoopt op 11 januari 1706 te Maastricht. Doopgetuigen Marg. Hendrix en Joh. Borgart. Hij trouwde 28 januari 1731 in Heerlen met Marie Sogele (getuigen Peter Sijpers en Jenne Degers) en overleed 9 augustus 1764 in Heerlen. In 1731 werd hij als Johannes Hertzogs vermeld en in 1733 als Joannes Hertzogh. De naam van Marie werd ook als Zogele, Zogle en Zovele geschreven. Johan en Marie hadden 5 kinderen.
3. Petrus Hartzigh werd gedoopt op 16 januari 1717 te Heerlen. Doopgetuigen Elisabetha Sypers en Petrus Sypers. Hij overleed waarschijnlijk vóór 1720; toen werd namelijk een broer geboren met dezelfde naam.
4. Petrus Hertzogh werd gedoopt in 1720 te Heerlen.
Casparus Hertzogh woonde tussen 1700 en 1717 blijkbaar enige tijd in Maastricht, aangezien zoon Johan daar in 1706 gedoopt werd.
Opvallend is ook de lange tijd tussen de geboorte van zijn kinderen. Tussen Johan (in Maastricht) en Petrus (in Heerlen) liggen 11 jaar.
Misschien is Casparus zelf afkomstig uit Maastricht en via zijn huwelijk met Mergen Sijpers in Heerlen terecht gekomen. Dat zou kunnen wijzen op een verbinding met diverse personen met de naam “Hertog” in Maastricht.
Casparus Hertzogh overleed op 3 januari 1720 te Heerlen. Hij werd op 9 november 1731 vermeld in het gichtregister van Heerlen (deel 8 blz 484 en volgende) als overleden echtgenoot van Maria Sijpers; idem op 29 augustus 1732 (deel 8 blz 542 en volgende).