We hebben 43 gasten en geen leden online

Hoofdstuk 1: Inleiding

Vóór u ligt een beschrijving van de geschiedenis van de geslachten Hertog en Koumans.
Bij het bestuderen van de genealogie ben ik veelvuldig op de naam Hertog (en afgeleiden daarvan) gestoten. Voor een groot deel van deze “naamgenoten” heb ik nog geen verband met mijn voorouders kunnen ontdekken. Dat betekent overigens niet dat er geen verband bestaat. Degenen waarvoor ik dat verband wel heb ontdekt woonden vrijwel allemaal in Heerlen en direkte omgeving. Ik zal ze daarom aanduiden als de “Heerlense Hertogen”. 
De gegevens van naamgenoten die ik niet direct met de “Heerlense Hertogen” in verband kon brengen heb ik wel bewaard. Ik heb dat gedaan omdat steeds weer blijkt, dat na verloop van tijd bepaalde legpuzzels toch in elkaar vallen. Ook de naam Koumans en afgeleiden daarvan kwam ik veelvuldig tegen. Hier betrof het doorgaans een familie die woonachtig was in Stein.

Verder heb ik mij - naast de gegevens van “wie is wanneer en waar geboren?” en “wie huwde wanneer met wie?” - ook bezig gehouden met het leven, de achtergronden en de tijd waarin mijn voorouders leefden. Om hierin enig inzicht te krijgen is het nodig ook iets te weten over geschiedkundige gegevens en interessante gebeurtenissen die zich in het verleden hebben voorgedaan en over de staatkundige en economische situatie van de omgeving waarin zij leefden. 
Wij zouden ons wat de historie betreft in principe kunnen beperken tot het huidige Zuid-Limburg.
Deze regio was echter in het verleden sterk afhankelijk van de politieke ontwikkelingen in groter verband. Daarom heb ik ook deze gebeurtenissen in het overzicht opgenomen.
De historische gegevens zijn summier gehouden. Veel informatie heb ik gevonden in “De geschiedenis der beide Limburgen” van prof dr W Jappe Alberts.

Wie alleen belangstelling heeft voor de familiegeschiedenis kan Hoofdstuk 5 overslaan, aangezien de namen Hertog en Koumans pas omstreeks 1700 voor het eerst in de archieven voorkomen.
Overigens werden nog niet alle benodigde gegevens in de archieven gevonden.

Dit werkstuk is als volgt ingedeeld:
In Hoofdstuk 2 wordt nader ingegaan op de oorsprong en de verspreiding van de namen Hertog en Koumans in het verleden en thans.
In Hoofdstuk 3 treft U de kwartierstaat aan van de families Hertog en Koumans.
In de Hoofdstukken 4 en 5 zijn de stamreeksen opgenomen van de families Hertog en Koumans teneinde op een makkelijke manier de afzonderlijke hoofdstukken te kunnen plaatsen in de tijd.
In Hoofdstuk 6 kijken we naar de ontwikkelingen, die van belang zijn voor onze Zuid Limburgse regio, in de periode voorafgaande aan de tijd waarover deze genealogie gaat.

Daarna volgen we vanaf Hoofdstuk 7 de beide families vanaf ca 1650, beginnende bij Casparus 
Hertzogh, die getrouwd was met Mergen Sijpers, en bij Mathijs Koumans, die trouwde met Barbara Smeets, tot het moment waarop de beide families in 1912 bij elkaar komen door het huwelijk van mijn grootouders van vaderskant, Sjef Hertog en Mina Koumans

Het verhaal begint hier omdat in deze tijd de eerste gegevens geput kunnen worden uit de DTB (Doop, Trouw en Begraaf-) boeken van de parochiekerken van Heerlen en van Stein.

Voor het opslaan en verwerken van de gevonden gegevens heb ik gebruik gemaakt van het software-pakket Legacy Family Tree (Millennia).
De gegevens werden opgeslagen in een Legacy-familiebestand onder de naam “Hertog”.
De gegevens van naamgenoten die ik niet direct met de “Heerlense Hertogen“ in verband kon brengen (Hoofdstuk 14) heb ik bewaard in een Legacy familiebestand onder de naam “Restant”.

Tenslotte treft U in Hoofdstuk 15 een overzicht van de in de loop der tijd geraadpleegde literatuur evenals twee bijlages die iets vertellen over de ontwikkeling van Heerlen en Stein.